Tony Blair.

Tony Blair skakas av låneskandal

Det brittiska regeringspartiet Labour anklagas för att ha sålt platser i parlamentets överhus genom att ta hemliga lån från rika personer som partiet sedan har nominerat för adelskap och en plats i överhuset. Labour har medgett att partiet tog hemliga lån.

Partiet har medgett att det tog hemliga lån på totalt motsvarande 190 miljoner kronor för att finansiera förra årets valrörelse. Låneskandalen har skadat både partiet och premiärminister Tony Blair.

Brittiska politiska partier måste öppet redovisa alla större penninggåvor de får och vem som har gett dem pengarna. Men om de istället lånar pengar till normal ränta av till exempel en industrimagnat kan det hållas hemligt.

Nominerade långivare
Just det gjorde Labour när partiet behövde pengar till förra årets valrörelse. Sedan nominerade partiet åtminstone fyra av de mycket rika långivarna till att bli adlade och få platser i parlamentets överhus.

Att detta blev känt berodde på att en av de stora långivarna, en man som har gjort sig förmögenheter på privata psykiatriska kliniker, blev ratad av den kommission som granskar nomineringarna till överhuset.

Gick ut med sin ilska
Han blev så besviken över att han inte fick adelskapet han hade velat ha att han gick ut i offentligheten med sin ilska. Han avslöjade också att Labour hade bett honom att låna, hellre än ge, partiet pengar.

Det ironiska i den skandal som har lett till att en majoritet av väljarna i en opinionsmätning idag säger att Labour och premiärminister Tony Blair är sjaskiga och oärliga är att Labour under sina år vid makten har stramat till reglerna för partifinansiering.

Tidigare behövde inte donationer heller redovisas öppet, och det var ingalunda ovanligt att den konservativa regeringen gav sina egna finansiärer platser i överhuset. Torypartiet har också stora hemliga lån.

Skadar Tony Blair
Men det som skadar Tony Blair är bilden av en regering som kringgår sina egna regler och som säger en sak men gör en annan.

När de konservativa föll 1997 var de i väljarnas ögon för evigt förknippade med sjabbiga skandaler. Blair lovade att Labour skulle vara annorlunda och ”renare än rent.” Så ses det inte av väljarna.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".