Liten förbättring av arbetsmiljön

Arbetsmiljön i Sverige har förbättrats lite grann de senaste två åren. Det visar Arbetsmiljöverkets stora undersökning som publicerades på onsdagen. Men verkets generaldirektör vågar inte kalla det för ett trendbrott.
Det är att inte lika många som tycker att de har för mycket att göra på jobbet, och de psykiska påfrestningarna har minskat. När det gäller kvinnor så är det färre som säger att de har ont i axlarna. Det är bättre än för två år sedan. Men så finns det också sådant som har blivit sämre. Fler män klagar nu på obekväma arbetsställningar, och tunga lyft, medan fler kvinnor har varit indragna i konflikter med till exempel kunder eller patienter. Detta är bara genomsnittssiffror. För enskilda yrkesgrupper har mycket blivit värre. Bland städare och kökspersonal upplever nästan två tredjedelar att de blir uttröttade av sitt arbete.
Johan Prane, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".