Få av hatbrotten går till åtal

Trots att rättsväsendet har fått i uppdrag av staten att prioritera rasistiska och främlingsfientliga brott, samt brott som riktar sig mot homosexuella så går få av brotten till åtal. Det visar en undersökning från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ).
Brå har granskat de brott som polisanmäldes och gick till åtal under år 2000. Brott som hade anknytning till rasism, främlingsfientlighet eller riktade sig mot homosexuella. Det handlar bland annat om misshandel, skadegörelse och olaga hot. Totalt blir det cirka 4 300 polisanmälda brott. Av dem gick 8 procent till åtal. Det är en mariginell skillnad mot hur det ser ut när det gäller övrig brottslighet. Sen mitten av 1990-talet har också domstolar rätt att döma till hårdare straff för brott av den här typen. Men det sker i få ärenden, bara ett fyrtiotal av nästan 300 möjliga fall.
Maria Blomquist, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".