FN varnar för ökad fattigdom

Antalet extremt fattiga människor kommer att öka dramatiskt de kommande åren - om inget sker. Den bedömningen görs i en ny FN-rapport.
FN:s utvecklingsorgan UNCTAD har för första gången gjort en bred jämförelse av ekonomin i de länder i världen som klassas som fattigast. Slutsatsen är att klyftan mellan rika och fattiga i världen har vidgats den senaste årtiondena. - Antalet människor som lever på mindre än två dollar om dagen har ökat. Från 210 miljoner år 1965 till 450 miljoner 1995, säger en av rapportförfattarna, ekonomen Zeljka Kozul Wright, till ekot. Missvisande tala om u-land Diagrammen och siffrorna radas efter varandra i rapporten. Men bakom alla de dystra prognoserna finns människor, födda och ännu ofödda. Termen utvecklingsländer är ofta missvisande; på många håll går den ekonomiska utvecklingen inte framåt utan bakåt. Om dagens utveckling fortsätter beräknas minst 420 miljoner leva på mindre än 10 kronor per dag år 2015. Redan idag lever hälften av människorna i världens 49 fattigaste länder på mindre än så. Skuldavskrivning viktig åtgärd Rapportförfattarna ser en väg ut ur fattigdomsfällan, men vägen går varken via globalisering i dagens mening eller via välgörenhetsliknande former av bistånd. Det som behövs är investeringar, avskrivningar av de fattigaste ländernas skulder samt högre och stabila råvarupriser, eftersom många av de fattiga länderna är beroende av exporten av en eller två basråvaror. De fattiga ländernas främsta mål borde vara att få den genomsnittliga hushållskomsumtionen att fördubblas och skapa en befolkningsgrupp som kan driva på utvecklingen. Man bör satsa på en generell välfärdsökning, istället för på enbart de fattigaste människorna. - Insatserna ska inte koncentreras till de fattigaste, utan till dem som kan bidra med entreprenörsskap, säger Zeljka Kozul Wright. Hävstångseffekt Om man höjer levnandsstandarden för genomsnittshushållen i de fattiga länderna så häver man också upp de riktigt fattiga, enligt rapporten. Antalet människor som kommer att leva i extrem fattigdom år 2015 skulle på så sätt kunnas minskas med 200 miljoner, tror FN:s utvecklingsorgan.
Reporter Caroline Salzinger, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".