”Rödgrön reda” har gett resultat

Samarbetet mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har gett goda resultat. Men det har inte varit utan problem. Det säger de vänsterpartister som lett samarbetet med regeringen i en rapport.
Den förre moderatledaren Carl Bildt brukade tala om de tre partiernas samarbete som en rödgrön röra. Vänsterpartisterna i riksdagsgruppen vill hellre tala om rödgrön reda. Fortsatt samarbete? Visst har det varit problem och till och med stora påfrestningar i samarbetet, men målet att samarbeta valperioden ut har klarats av. Enligt partiets valplattform vill vänsterpartiet regera med socialdemokraterna, fast får man tro före detta partisekreteraren Lars Ohly, så måste socialdemokraterrna ändra utrikespolitik först. Det är knappast Göran Persson beredd att göra. Han har också sagt nej till ett regeringssamarbete med vänsterpartiet just med hänvisning till utrikespolitiken. S har egen majoritet Tittar man på Statistiska centralbyråns, SCB:s stora väljarundersökning, skulle Göran Persson klara av att regera på egen hand utan att förankra förslagen hos vänsterpartiet i förväg som hittills. Samarbetet är viktigare för vänsterpartiet, som menar att politiken skulle bli sämre om regeringen i stället samarbetar med något borgerligt parti. Nu har det ju kommit väldigt hårda uttalanden mot socialdemokraterna från centerledaren Maud Olofsson från centerstämman, men det betyder knappast att vänsterpartiet kan dra en lättnadens suck. S + C inte uteslutet När det gäller familjepolitiken har centerpartiet närmat sig socialdemokraterna. Barnbidrag gillas även av Göran Persson. Så man ska absolut inte utesluta ett framtida samarbete mellan centern och socialdemokraterna bara för att Maud Olofsson tar i nu. Vinner socialdemokraterna valet står de borgerliga inför en fyraårig ökenvandring. Ett samarbete med socialdemokraterna skulle åtminstone ge inflytande och framför allt. Hålla vänsterpartiet på avstånd.
Thomas Hempel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".