Labour avslöjar namnen på långivare

Det brittiska regeringspariet Labour ska på måndagen avslöja vilka förmögna personer som lånade partiet totalt 190 miljoner kronor för att finansiera förra årets valrörelse.

En skandal kring de hittills hemliga lånen har solkat partiet, skadat premiärminister Tony Blair och lett till att en tung brittisk tidning nu ansluter sig till dem som kräver att Blair ska avgå snart.

Litet senare på måndagen kommer hela listan på vilka det var som lånade Labour pengar förra året och precis hur mycket var och en av dem ställde upp med.

Begränsa skadeverkninagrna
Det är den ena delen av Labours och regeringens försök att raskt begränsa skadeverkningarna av låneskandalen.

Den andra delen kom nu på måndagseftermiddagen. Det ett lagförslag om att alla politiska partier ska tvingas öppet redovisa alla lån de tar. Nuvarande regler säger att partierna måste redovisa större penninggåvor, men inte lån till normal ränta.

Låneskandalen blev ett faktum när det kom fram att Labour hemligen hade lånat totalt 190 miljoner kronor av en rad rika affärsmän för att finansiera förra årets rekorddyra valkampanj. Efter valet nominerade Labour sedan åtminstone fyra av de långivarna till platser i parlamentets överhus.

Inte olagligt
Labour gjorde inget olagligt, och heller inget som det konservativa Torypartiet inte har gjort, de har ännu större hemliga lån än Labour. Men regeringen utnyttjade kryphålen i sina egna regler.

Det får dem att framstå som sjabbiga och skadar både Labourpartiet och Tony Blair, och det holkar ur Blairs redan urholkade auktoritet ännu mer.

Blair har sagt att han ska avgå före nästa val. På måndagen sällar sig den tunga centervänster-tidningen The Guardian till dem som kräver att Blair ska gå redan i år.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".