Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många offentliganställda är utfrysta

Nästan var femte anställd i kommuner och landsting känner sig utfryst. Det ökar kraftigt risken för att bli långtidssjukskriven visar en av de största studier som gjorts på området.

– Det är skvaller och skitsnack i fikarummet och det är kotterier och grupperingar och det finns informella ledare, det finns strukturer som inte är bra, säger Eva Vingård som är professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet.

Vingård har varit projektledare för en stor studie som följt 9 000 kvinnor anställda i kommun eller landsting under fem år.

Ökad risk för sjukdom
Reslutatet av studien visar att om du är utfryst på jobbet, då har du 50 procents ökad risk att bli långtidssjukskriven. Vad det beror på, det vet inte forskarna, men det kan finnas biologiska förklaringar eftersom stress påverkar kroppen negativt. Men Eva Vingård tror också att det finns en annan förklaring till att socialt utfrysta blir mer sjukskrivna.

– Sen kan det också vara så, vilket kanske är troligare, att dom symtom man har, förstärks och man upplever dom starkare, i en miljö där man känner sig utfryst.

Ny organisation förvärrar
Studien visar också att så många som 17 procent av de 9 000 intervjuade kvinnorna känner sig utfrysta på arbetsplatserna. Inom vissa yrkesgrupper kände sig var fjärde kvinna socialt utfryst.

Eva Vingård tror att de senaste årens trender inom arbetsledning, med så kallade platta organisationer, ger arbetsplatser där fler känner sig utfrysta.

– Jag tror man gjorde ett misstag när man organiserade till de här platta organisationerna, en chef eller arbetsledare skulle ha hand om hundratals personer. Då bildas de här informella strukturerna och dom är mycket svårare att komma åt. Dom är mycket svårare att se. Det blir ingen tydlighet i organisationen och det blir ingen tydlighet i ledarskapet

Ingrid Stenberg, Vetenskapsradion
ingrid.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".