Utpekas som spion.

Saddamminister pekas ut som CIA-spion

En av irakdiktatorn Saddam Husseins utrikesministrar var samtidigt avlönad spion åt USA:s underrättelsetjänst CIA. Enligt amerikansk tv avslöjade han bland annat för USA att Saddam Husseins ambition var att försöka skaffa kärnvapen.

Den irakiske utrikesministern Naji Sabri fick enligt avslöjandet i det amerikanska tv-programmet NBC Nightly News mer än 100 000 dollar, alltså omkring 800 000 kronor, för sina uppgifter om irakiska massförstörelsevapen.

Sabri berättade bland annat för CIA att Saddam Hussein hade lager av kemiska stridsmedel, något som senare visade sig vara fel.

Ledde till krig
Ett av de främsta skälen för den USA-ledda invasionen av Irak var just rädslan för att det fanns stora lager av massförstörelsevapen i landet. Så Naji Sabri var uppenbarligen en av dem som missledde den amerikanska regeringen.

Däremot avfärdade Sabri uppgiften som CIA hade fått från andra källor om att det bara skulle dröja ett år innan Irak hade en färdig atombomb. Saddam Hussein ville skaffa kärnvapen, men någon konkret plan för det fanns inte, enligt Naji Sabri.

Kontakterna mellan CIA och Sabri förmedlades genom franska mellanhänder och det finns en möjlighet att Sabri i själva verket trodde att han hjälpte fransmännen som inte stödde den amerikanska invasionspolitiken.

Ville inte hoppa av
CIA försökte också få Naji Sabri att hoppa av. Det skulle ha varit en rejäl fjäder i hatten för den amerikanska underrättelseorganisationen, men han avböjde. När Naji Sabri vägrade lämna Irak avbröts kontakterna med honom.

Naji Sabri arbetar numera som universitetslärare och finns inte bland de irakiska ledare som är efterlysta av amerikanerna.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".