Norsk köttfärs frikänd från smittskuld

I Norge fortsätter jakten efter smittkällan för den aggressiva kolibakterie som lett till hittills 14 fall av svåra matförgiftningar Ett barn har avlidit. Hittills har misstankarna riktats mot köttfärs, men på tisdagen riktades blickarna i stället mot importerade kryddblandningar.

– Kryddblandningar är en av de faktorer som vi vill undersöka närmare. Det är känt från andra utbrott av livsmedelsburna sjukdomar att smittan kan komma via kryddor, säger Stein-Ivar Ormsetrö vid norska livsmedelsverket.

Importerade kryddblandningar som kan ha fått den elaka varianten av kolibakterien O103 via gödsel. Det är budet för dagen från Mattillsynet, den norska motsvarigheten till Livsmedelsverket.

Påläggskorv med kryddblandning
På måndagen ansåg sig myndigheten ha ringat in smittkällan till ett antal påläggskorvmärken från ett av lantbrukskooperationen Gildes dotterföretag som använt kryddorna.

Tidigare har misstankarna riktats mot köttfärs. Flera tiotals eller kanske hundratalet ton köttfärs har alltså kastats, kanske i onödan, i slakterier, butiker och norska hem den senaste tiden.  

Nu antas smittan istället komma från firman Arne B. Corneliussen som förser mer eller mindre hela norska fisk- och köttbranschen med utländska kryddor.  

Nått politisk nivå
Jakten efter kolibakteriens ursprung har blivit en sådan långdans att reaktioner uppstår också på politisk nivå. 

Tidningen Aftenposten talar i sin ledare på tisdagen om ”den förvirrande smittojakten”.  ”Hur många fabriker och produkter skall svartlistas innan saken är klarlagd”, undrar tidningen. 

Kritiken mot inblandade myndigheter växer, liksom mot hälsoministern Sylvia Brustad som, till sist, ändå lovat en utomstående granskning av det som skett bara det är blåst faran över.     

Bengt Lindroth, Oslo
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".