Afghanska politiker på inspirationsresa

En grupp afghanska kvinnliga parlamentariker är under veckan på besök för att studera svensk jämställdhet. Mycket av det de får lära väcker drömmar, men drömmar allt avlägsnare, då utvecklingen i hemlandet nu verkar gå åt fel håll.

Barnens lek var nog det närmast igenkännbara för denna grupp afghanska kvinnor på studiebesök på en fin förskola i Sverige.

Sabrina Saqoeeb skrattade, nästan uppgivet, åt allt som förundrade henne: kvinnojourer, förskolor, jämställdhet, lagar som efterlevs.

Näst yngst i parlamentet
Efter 23 år återvände hon till sitt land och valdes som näst yngsta kvinna in i Afghanistans parlament. Nu är hon och ett antal av hennes parlamentariska medsystrar i Sverige och hämtar inspiration.

– Så skulle det vara i Afghanistan, sa de, då de på en kvinnojour fick höra om hur män kan vräkas medan deras misshandlade kvinnor kan behålla bostaden.

– Något sådant här skulle jag vilja starta i Kabul. Jag hoppas jag kan göra det en dag, sa Sabrina när de besökte ett daghem i Solna.

Men det verkar vara på väg att bli en dröm allt mera avlägsen. Utvecklingen går på många sätt åt fel håll.

Fattigdom och ohälsa
200 skolor brändes ner i fjol. 100 000 barn törs inte gå till skolan av risk för attacker. Lärare mördas. Offer för våld, fattigdom och ohälsa har inte minskat.

Solna kommun bjöd de afghanska kvinnorna på en lektion i svenskt jämställdhetsarbete.

Men det är långt från afghansk verklighet, beklagade Mahbouba Seraj.

– Om det fortsätter som det gör nu kommer det att bli väldigt svårt. Afghanistan måste göra grundläggande förändringar. Utan de förändringarna är jag rädd att vi kommer att förlora Afghanistan som vi känner det, sa hon.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".