Spionmisstänkte riskerar fyra års fängelse

Den 31-årige man, som sedan en längre tid suttit häktad i Malmö under stort hemlighetsmakeri, åtalades under onsdagen bland annat för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
Ärendet är delvis omgivet av mycket sträng sekretess. Under de fyra månader som mannen suttit häktad har åklagaren klargjort en enda sak: det handlar inte om spioneri. Den åtalade mannen har tidigare varit verksam i ett skånsk företag som sysslat med import och export av försvarsmateriel. – Visst är det ett brott mot rikets säkerhet, säger kammaråklagare Michael Hansson Enligt tidningsuppgifter har Försvarets Materielverk (FMV) anlitat företaget för olika inköp. Mannen åtalas på fyra punkter: grovt bedrägeri, grovt narkotikabrott, brott mot lagen om krigsmateriel och punkt fyra är grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Om den 31-årige mannen fälls för grov befattning med hemlig uppgift riskerar han fyra års fängelse. Rättegången inleds i nästa vecka och kommer till vissa delar att hållas bakom stängda dörrar.
Jens Ericson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".