Muslimer vill ha svensk imamutbildning

Det behövs en imamutbildning i Sverige. Det framförde representanter för muslimska organisationer när de för första gången på tisdagen träffade ministern för vuxnas lärande, Lena Hallengren, för ett samtal om en svensk imamutbildning.

– Problemet för oss är att de flesta imamer är nyanlända flyktingar som saknar språk- och samhällskunskaper, säger Mahmoud Aldebe som är ordförande i Sveriges muslimska förbund.

Det finns omkring hundratusen praktiserande muslimer i Sverige. De imamer som leder sina församlingsmedlemmar och ger råd i alla livets frågor, saknar ofta tillräckliga kunskaper i svenska och i det svenska samhället.

”Blind leder blind”
Även de som är uppvuxna i Sverige och som vill bli imamer måste tillbringa så många år av studier i ett arabiskt land att de har kommit långt bort från det svenska samhället när de ska börja verka som imamer här.

Det blir som när en blind leder en blind, säger imam Abdal Haqq Kielan som är sekreterare i svenska islamiska akademin.

Men fortfarande finns det för få praktiserande muslimer i Sverige, och medelinkomsten är låg bland församlingsmedlemmarna, så han tror inte att en imam skulle kunna få sin inkomst från församlingen.

– Jag tror inte att det kommer att bli så att församlingarna primärt kommer att kunna försörja en egen imam. Det kan inte ens frikyrkor, och snart kanske inte ens Svenska kyrkan.

– Men däremot kan de ha kvalificerade utbildningar så att de kan ha ett arbete som till exempel socionom, lärare eller något sådant, så att de försörjer sig delvis på det och delvis på en lön från församlingen om den blir så stor och rik att den kan, säger Abdal Haqq Kielan.

Det är helt i linje med muslimsk tradition, enligt Abdal Haqq Kielan.

Gammal fråga
Frågan om en svensk imamutbildning är inte ny. Vänsterpartiet har föreslagit det flera gånger utan att få gehör. Men förra året fick frågan ny kraft när Ekot med dold mikrofon spelade in en imam som sade att islams fiender ska dö.

Lena Hallengren tror att en svensk imamutbildning kan bli en realitet snart, men knappast som högskoleutbildning, eftersom studenterna skulle bli för få.

– Man skulle kunna ha en kortare variant som innebär att den som redan är imam och verkar i Sverige inom folkbildningens ram får en utbildning med kunskaper om juridik, sociologi, familjerådgivning, mycket av det som man möter som imam i Sverige. Det är mer rimligt och realistiskt att tänka sig inom en snar framtid.

Ekots avslöjande med dold mikrofon:

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".