Shabina.

Inte fel av skola förbjuda fotsid mantel

Frågan om hur långt en elev ska få gå vad gäller att bära islamisk klädsel i skolan har i Storbritannien hamnat ända uppe hos den brittiska motsvarigheten till högsta domstolen, laglorderna. I sitt utslag nu på onsdagen sade laglorderna att en skola som förbjöd en kvinnlig elev att bära fotsid mantel inte gjorde fel.

Shabina Begum blev hemskickad från skolan i Luton strax norr om London på hösten 2002 när hon kom till terminsstarten klädd i jilbab, en vid fotsid mantel.

Skolan, där 75 procent av eleverna är muslimer, har en speciellt anpassad skoluniform för muslimska flickor, med sjalett, lång tunika och vida byxor. Den är framtagen i samråd med föräldrar, elever och lokala imamer och skolan tyckte att det räckte.

Shabina Begum, som nu är 17, framhärdade i sin rätt att bära vad hon ansåg att hennes religion kräver, missade två års skolgång och gick till domstol med argumentet att hennes mänskliga rättigheter hade kränkts och att skolan tog ifrån henne rätten till utbildning.

Efter en lång process genom alla instanser har laglorderna på onsdagen gett skolan rätt. Den hade rätt att skicka hem Shabina när hon vägrade bära skoluniformen och den tog inte ifrån henne rätten till utbildning för hon kunde ha valt en annan skola som tillåter jilbab.

Shabina har börjat i en sådan skola. Laglorderna säger att hon kunde ha gjort det tidigare istället för att stanna hemma och söka konfrontation.

Shabina själv sade till BBC efter utslaget att hon är ledsen över det, men att kampen var värd de missade skolåren.

– Jag stod på mig och kompromissade inte om min religion, sade hon.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".