Höjd pensionsålder när företaget såldes

2 000 teletekniker som haft avtal med Telia om pension från 60 års ålder har fått besked om att pensionsavtalet inte gäller längre. Nu måste de arbeta till 65 år. Det sker sedan deras verksamhet bytt ägare flera gånger.

Nuvarande ägare är företaget Relacom där Johan Ek är vd.

– Vi har haft en god intention från två parter som slöt avtalet för två år sedan men historien har inte blivit exakt som man trodde att den skulle bli. Samtidigt har bolaget bytt ägare och hela pensionsfonden förbrukats. Det är så många bitar som spelar in så jag kan tyvärr inte ge ett enkelt svar på vem som har ansvaret utan det är en serie av väldigt olyckliga omständigheter som har lett till att vi är här nu.

Pensionsavtalet skulle gälla
Det var 1991 som ett avtal slöts för de tidigare statligt anställda televerksmedarbetarna. De erbjöds kunna gå i pension vid 60 år för en mindre pension, för att få full pension vid 65.

Ett avtal fanns med som villkor när Telia sålde seviceverksamheten till Flextronics 2001, säger Yvonne Järv, personaldirektör på TeliaSonera Sverige.

– I samband med försäljningen så hade vi en överenskommelse om att de här anställningsvillkoren följde med. Det fanns inskrivet i vår affärsöverenskommelse.

Men Flextronics sa upp alla lokala avtal plus pensionsavtalet och sålde sedan företaget vidare, en verksamhet som bytt ägare flera gånger.

”Pengarna saknas”
De nuvarande ägarna har inte tyckt sig vara förpliktigade till att leva upp till Telias gamla avtal med de anställda.

Relacom, verksamhetens nuvarande ägare, har därför skrivit ett brev till de anställda för att berätta att det saknas pengar för pensionsavtalet som därför upphört, berättar vd:n Johan Ek.

– Vi har fört förhandlingar under två års tid med facken i den här frågan. Vi ser inte möjlighet att hitta någon kompensation och därför har vi från vår sida lokalt avslutat förhandlingarna.

Facket sätter frågetecken
Men så sent som i januari i år satt arbetsgivarorganisationen Almega som företrädde den nya ägaren Relacom och fackförbundet Seko i förhandlingar för att hitta en lösning för på de 2 000 medlemmarnas pensionsavtal.

Att nu vd:n i ett brev till de anställda skriver att förhandlingarna är avslutade och att det saknas pengar till pensioner ifrågasätter förbundsordföranden i Seko, Jan Rudén.

– Man kan ju inte förhandla bort avtal hur som helst. Vår uppfattning är att förhandlingarna inte är avslutade. De ska fortsätta och de måste man ha åtminstone någon krona som man kan lägga på de anställda, säger Jan Rudén, förbundsordföranden för Seko.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".