Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Asyllagen ger kommunerna mer pengar

Regeringen ger mer ersättning till de kommuner som tar emot dem som får uppehållstillstånd till följd av den tillfälliga asyllagen. De extra pengarna ges för att det varit svårt att få kommunerna att frivilligt ta emot fler flyktingar, säger integrationsminister Jens Orback.

– De som tar emot flest kommer att få större bidrag. Sedan har vi också avsatt en del pengar för dem som kan behöva särskilda stöd, om det är stora familjer och så vidare, säger Jens Orback.

Det är den tillfälliga asyllagen som gör att betydligt fler asylsökande än normalt kommer att få uppehålltillstånd i år. Och det är kommunerna som ansvarar för att de som fått uppehålltillstånd också får hjälp med till exempel bostad, barnomsorg, språkundervisning och praktik.

Press på kommunerna
Men många kommuner har hittills varit ointresserade av att ta sig an fler flyktingar. Och för att ändra på det har regeringen avsatt drygt 700 miljoner kronor, som bland annat ska gå till högre ersättningar till de kommuner som ökar sitt flyktingmottagande i år.

– Dels vill jag sätta press på dem som har solidariskt munväder, men sedan är vi också beredda att skjuta till extra stöd för de kommuner som under 2006 tar emot. Det är ju inte nya människor, de finns redan i kommunerna, men vi vill att de snabbt ska komma in i systemen och få svenskundervisning, arbetspraktik och snabbare komma in i egen försörjning.

Integrationsverket räknar med att kommunerna i år kommer att behöva ta emot 26 000 personer som fått uppehållstillstånd. Men de introduktionsplatser som finns räcker inte till och de flesta kommuner som hittills svarat Integrationsverket säger nej till att ta emot fler flyktingar.

”Verksamheten måste bli bra”
Ljusdals kommun har ett avtal med Integrationsverket om att ta emot 60 flyktingar per år, och är en av de kommuner som har sagt nej till att ta emot fler. Socialdemokratiska kommunalrådet Sven-Olle Mårtensson tycker att det är bra att regeringen vill öka ersättningen till kommunerna, men det inte säkert att det leder till att Ljusdal kan utöka antalet introduktionsplatser.

– Det viktiga för oss har inte varit pengarna och ersättningen för det här utan att det blir en bra verksamhet. Då är det vår bedömning att vi klarar av 60 flyktingar på ett bra sätt, men blir det fler kan vi inte garantera det, säger Sven-Olle Mårtensson, kommunalråd i Ljusdal.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".