Norra alliansen dominerar i ny afghansk regering

I Afghanistan har nu president Hamid Karzai presenterat namnen på sin nya regering, och det är en regering där medlemmar av den idag dominerande Nordalliansen får behålla sin starka ställning.
Ett av syftena med det traditionella rådslaget, eller loya jirgan, var att minska den kraftiga dominansen för en liten klick tajiker från Pansjir-dalen, de tog makten när USA hjälpte till att driva bort talibanerna. Tajikernas dominans har väckt ilska inte minst hos största folkgruppen pashtunerna. Men i kväll gick posten som ny inrikesminister till en pashtun. Karzais inflytelserike rådgivare Ashraf Ghani tar över som ny finansminister. Men tajikerna behåller en stark ställning i regeringen. Efter långa förhandlingar bakom kulisserna kommer den viktiga posten som försvarsminister även i fortsättningen att innehas av Mohammad Fahim. Också utrikesministern, Abdullah, sitter kvar. Många delegater hade oroat sig för att Karzai skulle känna sig tvungen att i regeringen inkludera någon av de många ökända krigsherrar som spridit olust bland många på Loya jirgan, men så blev nu inte fallet. Karzai sade inför loya jirga-delegaterna att han inte kunde tillfredsställa alla önskemål med sin regering, förlåt mig, sa han, jag har tvingats väga in många faktorer. Överlag verkade det som att Loya jirgans delegater accepterat Hamid Karzais val till ny regering.
Nils Horner, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista