Säpo: Ökat hot mot svenskar efter Sverigedemokraternas Muhammedbild

Muhammedteckningarna som publicerades i Sverigedemokraternas nättidning innebar ett ökat mot svenskar utomlands och svenska ambassader. Det skriver säpos chef Klas Bergenstrand i sitt yttrande till justitiekanslern som granskar UD:s agerande i samband med att hemsidan stängdes.

Det var under de första dagarna i februari, när reaktioner mot Muhammedkarikatyrerna i Jyllandsposten var som starkast, som Säkerhetspolisen, Säpo, noga började följa om den teckningstävling som Sverigedemokraterna hade anordnat i sin tidning på internet innebar ett hot mot svenskar utomlands, svenska ambassader och andra instititutioner utomlands.

Till en början såg Säpo inga tecken på det.

Spridd nyhet
Men efter några dagar, när Säpo fick information om att nyheten om teckningstävlingen var så pass spridd i etablerade medier i Mellanöstern, bedömde man att hotbilden hade förändrats. Nu fanns det en påtaglig risk att såväl svenska ambassader, institutioner, svenskar utomlands som de som hade medverkat till teckningstävlingen skulle utsättas för allvarlig brottslighet.

I den vevan skickade också UD ut ett brev till alla berörda ambassader med uppmaningen om ett ökat hot mot personalen men också med ett budskap att föra fram; att utrikesminister Laila Freivalds tog avstånd från Sverigedemokraternas tävling och ett förtydligande av att Sverigedemokraterna representerar en mycket marginell grupp i samhället.

Internetsidan stängdes
Säpo kontaktade Sverigedemokraternas partistyrelse och chefredaktören för partiets tidning för att informera om hotbilden. Vid det laget var tävlingen avslutad men bilderna fortsatte att spridas på internet.

Eftersom Säpo bedömde att det också fanns en hotbild mot webbhotellet Levonline, där internettidningen fanns, kontaktades företagets ledning, som sedan stängde hemsidan.

Och frågan som JK nu utreder när det gäller Säpos roll är om tjänstemannen från Säpo bara informerade om hotbilden eller agerade på ett sätt som strider mot det grundlagsskyddade förbudet mot censur.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".