Få poliser i helgtrafiken

Det är stora skillnader mellan olika delar av landet när det gäller polisens trafikövervakning under midsommarhelgen. I exempelvis Dalarna och Gävleborg förstärker polisen övervakningen medan Jämtlands län, det tredje största länet i landet, övervakas av fyra trafikpoliser.
En rundringning som Ekot gjort till några av polismyndigheterna i landet visar på stora skillnader - liksom i Jämtlands län tycker sig polisen i Jönköpings län ha för små resurser till trafikövervakningen i midsommar, i exempelvis Skåne och Stockholm är bemanningen ungefär lika stor som andra helger, medan man i semesterlänen Halland och Dalarna sätter in något större resurser än man brukar ha på helgerna. Framför allt gäller det, enligt chefen för trafikpolisen i Dalarna, Rolf Johansson, i dag och på söndag, när de flesta resorna sker. Juni ser i år ut att bli en betydligt värre månad än normalt när det gäller trafiken. Redan har över 40 personer dödats, lika många som vanligtvis dör i trafiken under hela juni månad. Ser man till statistiken för hur det brukar se ut under midsommarhelgen dör det något fler människor än andra helger, i genomsnitt dör åtta personer varje år i trafiken under midsommarhelgen.
Patrik Åström, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".