KU splittrat i kritiken mot regeringen

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, är splittrat. De kommer antagligen inte att kunna enas om kritiken mot regeringen i sin granskning av hanteringen av flodvågskatastrofen. Det säger socialdemokraten Göran Magnusson, vice ordförande i KU.

KU räknar med att vara klar med sin granskning nästa torsdag, men det blir då i form av flera olika skrivningar, säger Göran Magnusson.

Moderaten Göran Lennmarker som är ordförande i konstitutionsutskottet KU säger till Ekot att han hoppas att utskottet ska kunna enas om hur skarp kritiken ska vara mot regeringen för hanteringen av flodvågskatastrofen.

KU tar fram flera alternativ
Flera alternativa texter tas nu fram av KU:s kansli. Dels är det socialdemokraterna och vänsterpartiets lite mildare kritik av regeringen, som alltså har majoritet i KU. 

Dels är det skarpare kritik av regeringen som oppositionen vill driva igenom, men som av allt att döma stannar vid en reservation i KU.

Begär ytterligare material
Vid KU:s möte på onsdagen beslutades också att begära ytterligare material om ett meddelande som skickades ut av försvarsdepartementets Lennart Brittner redan klockan 6.28 på annandag jul 2004. Meddelandet berättade att en sju meter hög våg svept in över Thailands stränder, och att det fanns 20 000 svenska turister i området.

KU vill få fram samtliga regeringsmedarbetare som fick meddelandet, och har därför bett att få uppgifter som kan finnas kvar i brandväggen för datasystemet på regeringskansliet. På torsdag den 30 mars ska KU vara klar med arbetet.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".