Skyltar varnar vitryssarna för att plocka svamp och bär i de nedsmutsade områdena.

Tjernobylzonen avstängd under årtionden

Det är snart tjugo år sedan reaktor nr fyra i Tjernobyl exploderade och radioaktivt material spreds med vindar och regn över Europa. Runt Tjernobyl finns idag ett avstängt område som kallas för Zonen. Den täcker en stor del av sydöstra Vitryssland. SR:s reporter tog sig en kall och solig morgon in i Zonen på jakt efter dess invånare.

Träden har slutat ta hänsyn till biltrafiken, vi kör i zick-sack mellan trädgrenar som sträcker sig ut över asfalten och som växer rakt genom väggarna på gamla trähus som långsamt säckar ihop och förmultnar.

Det är alldeles tyst i Zonen, bara vinden i träden kan höras.

Människor i den förbjudna zonen
Genom ett fönster på ett hus syns en gammal gynekologstol. Den hänger på en gren som letat sig in mellan stålrören och lyft upp den en liten bit.

Plötsligt dyker två äldre kvinnor upp på varsin cykel. De blir rädda men skriker att det finns andra människor längre in. Och några kilometer bort bor Leonid och Ivan.

Leonid säger att i byn Volhovsjina finns ingen radioaktivitet. De är kollade och mår fint och Ivan som rullat in med sin häst och vagn håller med.

De får egentligen inte bo här. Det är en förbjuden och avstängd zon, men de vill stanna för vad skulle de göra i samhället några mil norrut? Där finns ingen framtid, inte där heller.

Många med cancer
Efter Tjernobyl är det enligt FN främst barn som drabbats av sköldkörtelcancer. Men Julia Galitskaja som är cancerläkare på det lilla sjukhuset i Bragin säger att även de äldre drabbats. Hon har själv 600 patienter med svår cancer.

– De kommer att dö förr eller senare. Under de 20 åren efter Tjernobyl har antalet cancerpatienter här ökat kraftigt, säger Julia Galitskaja

Den radioaktiva strålningen, som ligger längst upp i jordlagret, kan vara hög, men bara på vissa ställen. På andra ställen går det att leva, men Zonen kommer att vara stängd under många årtionden framöver och då är Leonid och Ivan döda.

– Allting är förstört, byn har ingen framtid. Det finns två vägar att gå, en grävmaskin som slår ner byn och sen byggs nya hus eller så kommer den sista av oss som bor kvar att ta tändstickorna och sätta eld på hela skiten.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".