Energifrågan på topp i Bryssel

I Bryssel avslutas i eftermiddag EU:s toppmöte där energifrågan är huvudämnet. I det förslag till slutsatser som EU:s regeringschefer ska diskutera under dagen sätter EU upp målsättningar för förnyelsebara energikällor.

EU:s mål är att 2015 öka andelen förnybara energikällor till 15 procent. Andelen biobränslen - här handlar det till stor del om fordonsbränslen -  ska vara åtta procent samma år.

Men den här målsättningen är kringgärdad av garderingar.
Garderingar som uttrycks som ”en utveckling av en strategi på medellång och lång sikt”.


Med andra ord - mycket kan hända på vägen.

Statsminister Göran Persson och EU-kommissionens ordförande gav i går kväll helt olika bilder av om det handlar om samordnad energipolitik eller ej. För Göran Perssons tolkning om att varje land ska göra som det vill, finns det gott om stöd i förslaget till slutsatser, i den meningen att ingenting som skrivs är förpliktigande.

Den känsliga frågan om kärnkraft, klarar EU av genom att skriva att det är fritt fram för länder som vill fortsätta med detta alternativ.

Ett förslag från Polen, om att EU-länderna ska tvingas hjälpa varandra om ett land av någon anledning får energibrist, har vattnats ut till att EU ska ha någon form av plan för vad som ska göras om det blir kris.

Vad som har hänt är ändå att energifrågan är inne på EU:s dagordning. Och i förslaget till slutsatser en mening om att det toppmöte som hålls om ett år ska anta en handlingsplan.

Herman Melzer på EU:s toppmöte i Bryssel.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".