30 år sedan militärkuppen i Argentina

Det är 30 år sedan militärkuppen i Argentina, en av de mest brutala i Latinamerika och en händelse som fortfarande påverkar argentinarnas liv. Sedan i år är den 24 mars dessutom helgdag. Men inte för att fira, utan för att minnas.

Den gångna veckan har varit fylld av aktiviteter som har haft med kuppen att göra: seminarier, konstutställningar, filmvisningar, demonstrationer.

Men också av starkt självkritiska uttalanden från alla de militära vapenslagen.

Inflytande på politiken
Det finns en dynamisk och omfattande rörelse i Argentina som på olika sätt försöker bearbeta erfarenheterna från kuppen och den repression som följde, och som har stort inflytande på politiken även idag.

Men det är också en splittrad rörelse. Till och med de berömda mödrarna på Plaza de Mayo, de galna mödrarna som de kallades i början, är splittrad i två organisationer.

President Nestor Kirchner hade hoppats att hans förslag att utse den 24 mars till en helgdag skulle bidra till att ena rörelsen och möjliggöra genomförandet av en gemensam minneshögtid, med honom själv som ende talare.

Flera minneshögtider
Men så blev det inte. En del stödde förslaget. Andra gjorde det inte. Under fredagen hålls det därför flera minneshögtider. När den ena slutar börjar den andra.

Nestor Kirchner har beslutat sig för att inte delta i någon av de massiva minneshögtiderna, utan enbart på en intern samling på försvarsministeriet där en bronsplatta med de löftesrika orden ”aldrig mer en kupp, aldrig mer statsterrorism” kommer att avtäckas.

Ord som till och med militären skriver under. Men som fortfarande orsakar splittring när det kommer till frågan hur det ska garanteras.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".