Borgerligt bråk om fastighetsskatten

Det gnisslar i den borgerliga alliansen när det gäller fastighetsskatten. Kristdemokraterna är det enda parti som snabbt vill slopa fastighetsskatten. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt angriper kristdemokraterna och säger att deras politik inte är realistisk.

– Jag vill inte medverka till att skapa förväntningar, att människor tror att här kommer att ske stora förändringar, när det i grunden handlar om förslag som i det korta perspektivet inte är genomförbara, säger moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt.

De borgerliga försöker komma överens om fastighetsskatten före valet, och tonen har blivit hårdare mellan partierna.

Ersätta med avgift
Kristdemokraterna är i dag det enda av de borgerliga partierna som driver att dagens fastighetsskatt ska avvecklas snabbt. Partiet vill ersätta den med en avgift till kommunen, på högst 2800 kronor per år.

De andra partierna vill i stället börja med att på olika sätt lindra dagens system. För att betala sin modell vill kristdemokraterna höja skatten för den som säljer ett hus eller en lägenhet, reavinstskatten som den brukar kallas, från 20 till 30 procent.

Det skulle ge en kraftig skattehöjning för till exempel äldre som säljer huset för att flytta till en lägenhet eller ett äldreboende, menar moderaterna.

Kristdemokraterna föreslår också en annan regelskärpning för att betala sitt system.

Uppskov för halva skatten
I dag kan den som säljer ett hus eller en lägenhet skjuta upp skatten på vinsten han eller hon köper ett dyrare boende. Kristdemokraterna vill bara ge uppskov för halva skatten.

Det skulle i praktiken bli en ny dyr flyttskatt för den som säljer ett hus eller en lägenhet, säger moderaterna.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund står på sig och säger att kristdemokraternas modell är helt realistisk.

– Självklart måste förslaget arbetas igenom ordentligt för att fungera lagtekniskt, men då måste viljan finnas hos alla partier, eller åtminstone tillräckligt många partier för att det ska kunna genomföras. Finns inte den viljan är det meningslöst att resonera om det över huvudtaget, säger han.

Sammanhållning har blivit mer och mer viktigt för er borgerliga. Vad tycker du om att moderaterna angriper er offentligt?

– Det pågår ett arbete inom den ekonomiska arbetsgruppen som handlar om just fastighetsskatten. Därför är jag lite förvånad över att moderaterna kastar sig över kristdemokraterna som är det enda parti som har presenterat en modell för att avskaffa fastighetsskatten, och inte angriper det system som i grunden är ruttet, säger Göran Hägglund.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".