Det kan löna sig att handla i euro

Det råder oreda bland en del svenska butiker och restauranger som anger pris i både kronor och euro. Kursen varierar och det kan vara svårt att hålla reda på vad en euro egentligen är värd.
Enligt Konsumentverket får en butik sätta vilket pris den vill i euro. Den kurs man tillämpar behöver inte vara kopplad till den verkliga eurokursen som gäller på bank eller växlingskontor. Kunden får själv avgöra om han eller hon vill betala det pris som begärs. Branschorganisationen Svensk Handel råder sina medlemmar att inte prismärka varor i euro utan istället räkna om priserna i kassan. Men på Restarang Sports i Växjö till exempel har man valt att sätta en en fast kurs på tio kronor för en euro i stället för den verkliga kursen nio kronor. Det har gjorts för enkelhetens skull, enligt restaurangchefen Martin Persson. Men restaurangen förlorar på sin fasta tiokronorskurs för en euro eftersom en kund som betalar med en euro tjänar en svensk krona på det, medan restaurangen förlorar lika mycket.
Per Henrik Johansson, Radio Kronoberg och Mattias Johansson, Ekonomiekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista