En grupp nordkoreanska svetsare arbetar under slavliknande förhållanden på varvet i Gdansk i Polen.

Nordkoreaner i Polen på usla arbetsvillkor

Under slavliknande förhållanden arbetar nordkoreaner vid det polska varvet i Gdansk, Solidaritets vagga. Ingen utomstående får tala med de nordkoreanska svetsarna vars uppdragsgivare är ett brevlådeföretag. Varken facket eller företagsledningen kände till nordkoreanernas arbetsvillkor.

Varje morgon kommer en minibuss till varvet i Gdansk. Ut stiger sju koreaner, sex av dem är svetsare och den sjunde är arbetsledare. Deras arbetsdag är tolv timmar eller om så behövs 16 timmar per dygn, sju dagar i veckan. Inte ens när de tänder en cigarett gör de paus, berättar ett ögonvittne.

Nordkoreanerna bor kollektivt i stadsdelen Olszynka. Grannarna säger att de exotiska gästarbetarna aldrig går ut, de ser inte ens åt sidorna när de i samlad tropp marscherar ut till minibussen.

Anställda av bemanningsföretag
Nordkoreanerna är anställda av bemanningsföretaget Selena. Firman har en adress i Gdansk men inget kontor. Vaktmästaren i huset säger att det då och då kommer en man och hämtar företagets post. Enligt officiella siffror omsatte företaget i fjol motsvarande fem miljoner svenska kronor.

Fackföreningen Solidaritets ordförande på varvet visste inget om nordkoreanerna förrän journalisterna på Gazeta Wyborcza berättade om dem.

3 000 arbetar på varvet
Fackets ordförande säger att 3 000 människor arbetar inom det jättelika hamnområdet. När fackordföranden vid ett tidigare tillfälle ville veta något om utländska gästarbetare hotades han med att bli skjuten i knäna.

Inte heller företagsledningen visste något om gästarbetarna från Kim Jong Ils diktatur. Totalt arbetar 75 nordkoreaner i Gdansk-området. Våren 2004 avslöjades i Tjeckien en skandal med nordkoreanska sömmerskor som också arbetade under nästan Gulag-liknande förhållanden.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".