Svårt strypa elbolagens vinster

Medan miljardvinsterna rullar in i de el-producerande bolagens kassakistor har det i veckan kommit protester från företrädare i näringslivet, som tycker att det får vara nog och kräver att elpriset ska regleras.

Men det kan vara en sak att gilla tanken på att strypa bolagens vinster och en annan att åstadkomma det, även för statsminister Göran Persson, skriver Ekots Christer Hillbom.

– Jag lovar ingenting men jag tycker att det är intressant att kravet ställs. Det är en signal om att tilltron till marknadslösning i alla sammanhang ju inte är total ens i näringslivets kretsar. Jag kan bara konstatera att de som inte kan konkurrera med lägre priser har alla väldigt höga vinster, sa Göran Persson.

Så vad är då konkurrens, sett från ett svenskt perspektiv eller från ett nordiskt eller från EU:s? Ta det svenska: Läget är ju att tre bolag: Vattenfall, Fortum och Eon dominerar och står för omkring 90 procent av totala svenska el-produktionen. Och elkraften produceras i huvudsak i gamla, och idag väl inkörda, för att inte säga, närmast slitna anläggningar med vatten- och kärnkraft.

Att producera ytterligare en kilowattimme el i ett befintligt vattenkraftverk är extremt billigt och kostar en dryg femöring. I de nuvarande kärnkraftverken är det lite dyrare men fortfarande billigt, säg runt 15 öre. I nödfall används gasturbiner för att klara tillfälliga toppbehov. Den elkraften är extremt dyr men påverkar mycket lite medelpriset för att producera el.

Så är vad är då den årsvis genomsnittliga produktionskostnaden för den svenskproducerade elektriciteten? Om detta talar kraftbolagen helst inte alls. Svaret är att det rent av är en affärshemlighet.

Desto mer öppet går det i stället att avläsa vad det kostar att köpa den el som kraftbolagen levererar och säljer på den nordiska kraftbörsen. Då handlar det om i princip marknadspriset för elektricitet. Bortsett från diverse skatter och avgifter som elbolagen gärna pekar på när det talas om höga elpriser så det är skillnaden mellan marknadspriset och produktionskostanden som grovt sett är ett mått på hur stora vinsterna blir för kraftbolagen – alltså de vinster som slagit nya rekord de senaste åren.

Gå nu över till det nordiska perspektivet. En del av förklaringen till vinstrekorden är att en rejäl del av den el som handlas på kraftbörsen kommer från Danmark och Finland som producerar el till högre kostnader i kraftverk som använder fossila bränslen. Högre oljepriser har därför bidragit till högre elpris på den nordiska kraftbörsen. Därför går det att säga att högre produktionskostnader för el utanför Sverige har bjudit på en snålskjuts till högre vinster för de svenska bolagen Vattenfall, Fortum och Eon.

Och vad kan politiska beslut i Sverige göra åt den saken? Införa ett mått på vad som är övervinster? Alltså den typ av vinster som statsrådet Mona Sahlin talat om tidigare i veckan. Hur ska dom i så fall definieras och hur ska de vinsterna i så fall beskattas hårdare än andra bolagsvinster? Eller är lösningen att det är dags att skrota den nordiska elbörsen?

Frågorna faller antagligen på sitt eget grepp. Men att använda vinstmiljarder som staten får in från Vattenfall för att sedan subventionera hushåll och el-intensiva skogs- och mineralindustrier. Är inte det en möjlighet för att reglera el-priset? Eller att låta Vattenfall sälja billigare el till vissa svenska konsumenter och företag och dyrare till andra utanför Sveriges gränser.

Räkna då med att EU:s perspektiv på vad som är konkurrens blir ett problem och att det kommer ett illvrål från EU-kommissionen om att Sverige bryter mot unionens regler och direktiv.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".