Värderån mot flygplats i Sydafrika

En grupp beväpnade män i Sydafrika rånade ett plan på Johannesburgs flygplats på närmare 120 miljoner kronor. Pengarna var i utländsk valuta, på väg från Storbritannien till bland annat Tanzania i södra Afrika.

Trots att planet, som tillhörde South African Airways, hade parkerat i en säkerhetszon på flygplatsen, så kunde tre män med automatgevär ta sig ut på plattan.

En annan grupp höll vakterna vid en utgång fångna under vapenhot, så att förövarna kunde ta sig ut. Ingen skottlossning förekom och ingen kom till skada.

Kom över 120 miljoner
Pengarna, som var i utländsk valuta, var på väg till Sydafrikas grannländer. Enligt vissa uppgifter rörde det sig om motsvarande 120 miljoner kronor.

Rån och rånförsök mot Johannesburgs internationella flygplats hör inte till ovanligheterna. Ett flertal rån och försök har utförts mot bland annat växlingskontor.

För ett par år sedan misslyckades ett rån mot ett plan som höll på att lasta guld och diamanter till ett värde av 140 miljoner kronor, men tre polismän sköts till döds.

Ett värderån varannan dag
Detta är en händelse i Sydafrika som bara noteras som en notis i tidningarna. Rån mot värdetransport, rullande som flygande, hör till vanligheterna.

Förra året skedde 220 värdetransportrån, det blir minst ett rån varannan dag.  

I takt med att transportföretagen ökar sin säkerhet, så ökar också rånarna sin beväpning. Det är inte ovanligt med ett 20-tal tungt beväpnade rånare, som rammar värdetransporten och sedan öppnar eld. Nästan vid samtliga rån så dödas någon eller några.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".