Nuder larmade Persson om flodvågen

Det var ett telefonsamtal från finansminister Pär Nuder som fick statsminister Göran Persson att förstå att flodvågskatastrofen hade drabbat svenska medborgare.

Göran Persson avbröt julfirandet på Harpsund 27 december 2004 och tog sig till jobbet i Stockholm. Det var över ett dygn efter larmet om flodvågskatastrofen.

Finansminister Pär Nuder ringde Persson tidigt på morgonen den 27 december.

– Jag frågade om jag på något sätt kunde hjälpa till och vi bestämde att vi skulle ses på Rosenbad, säger Pär Nuder.

Nämner inte samtalet
Statsminister Göran Persson nämner inte telefonsamtalet från Pär Nuder när Katastrofkommissionen frågade ut honom. Persson säger bara att bilden av katastrofen förändrades dramatiskt på morgonen den 27 december.

När riksdagens konstitutionsutskott senare frågade ut Göran Persson sa han inte heller något om den avgörande kontakten med Pär Nuder. Persson säger ju att han fram till dess inte hade uppfattat att flodvågskatastrofen hade någon direkt koppling till Sverige. Men på presskonferensen efter KU:s utfrågning kommer flera frågor om vad som fick honom att ändra sig.

– Men då är det ett helt nytt nyhetsläge, då är det en helt ny nyhetsbild, sa Persson.

Hur vet du att det är en helt ny bild? frågade KU.

– Helt enkelt av det enkla skälet att det står att det är många, många svenskar som är berörda.

Var stod det?

– På text-tv och sådana saker. Ja, text-tv är inte dåligt ska jag berätta, sa Persson.

När tittade du på det här?

– På morgonen, jag kommer inte ihåg exakt klockslag. Men då står det alldeles klart att vi åker in. Jag pratade också med någon statsrådskollega, tror jag.

Vilket statsråd var det du ringde?

– Nuder, sa statsminister Göran Persson.

Det var alltså finansminister Pär Nuder som kom överens med Göran Persson om att de skulle mötas på Rosenbad på morgonen 27 december 2004.

Frågan är alltså varför Persson inte berättat det, dels inför katastrofkommissionen, dels i förhören med KU.

JO granskar
Det är om den som borde ha larmat Göran Persson, statssekreterare Lars Danielsson, som diskussionerna kommit att handla om. Vad gjorde han egentligen under annandag jul 2004? Det granskas av justitieombudsmannen, JO.

Det är främst på grund av att han kan ha ljugit om vilka han ringde under annandagen som intresserar JO. KU:s granskning ska vara klar på torsdag.

Av Göran Perssons svar på vad som egentligen hände under annandag jul 2004 är det inte lätt att förstå om Lars Danielsson alls ringde honom på annandagen.

– Överhuvudtaget ska du veta att det samtalet var tidigt på morgonen och jag har ingen särskild minnesbild av det, säger Göran Persson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".