Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga ser inte våld som brottsligt

Publicerat måndag 27 mars 2006 kl 12.05

Många barn och unga anser inte att våld och trakasserier är brott. Det visar en undersökning som Brottsofferjourernas riksförbund har gjort bland åttondeklassare på fyra orter. Undersökningen visar också att våld och trakasserier är en del av ungdomarnas vardag.

– Det är ett antal personer som går runt och skriker saker, det är vissa som slåss, berättar My Midenius, elev på Norregårdskolan i Växjö.

Vad har hänt då?

– Jag har stannat hemma ett antal gånger för att jag inte har velat gå till skolan på grund av att det har funnits vissa personer som jag inte vill möta, säger My Midenius.

Var femte utsatt för brott
I en enkätundersökning har 449 åttondeklassare i Sverige tillfrågats om de upplever att de har utsatts för brott. Där svarar var femte att man har utsatts för brott, enligt Brottsofferjourernas riksförbund. Betydligt fler svarar att de utsatts för våld eller trakasserier.

Många mår dåligt och för att dämpa ångesten gör man sig själv illa.

– Jag skär mig i handlederna ibland när jag mår dåligt. Man mår bättre sedan, jag skär inte djupt, säger en flicka.

Främst flickor som skadar sig själva
Det är framförallt flickor som gör sig illa, var femte enligt undersökningen och 14 procent av pojkarna. Gemensamt för dem är att de själva utsatts för någon form av våld eller trakasserier. Dessutom är det vanligt att de som har utsatts för våld också utsätter andra för det, fler pojkar än flickor. Alltså blir hjälp till brottsoffer också en form av brottsförebyggande arbete.

Det som är slående med undersökningen, enligt projektledaren Elin Jägervall på Brottsofferjourernas riksförbund, är att många har svarat att de utsätts för våld eller trakasserier hemma eller på skolan utan att de för den sakens skull uppfattar att de utsätts för något brottsligt.

– Vi kan se att 18 procent uppger att de varit utsatta för brott. Men om man tittar på siffrorna så ser man att 32 procent av killarna varit utsatta för våld, vilket innebär att man får förståelse för varför barn och ungdomar som utsatts för brott inte polisanmäler det. De fattar själva inte att det de blivit utsatta för är ett brott, säger projektledaren Elin Jägervall.

Hur kommer det sig?

– De märker att vuxna som ser handlingarna inte ingriper. Signalen som sänds ut är att det de utsätts för inte är allvarligt, att ingen vuxen bryr sig om det, säger Jägervall.

Undersökningen har utförts på fyra orter: Karlstad, Trollhättan, Skövde och Ljusdal.

Sämre stöd i mindre städer
Att man har valt de här orterna beror till viss del på att stora städer, till skillnad från mindre städer, har stödcentrum för unga brottsoffer.

Men Elin Jägervall betonar också att det finns en poäng med att visa att våld är vanligt bland alldeles vanliga tonåringar i mellanstora orter och städer runt om i landet.

Enkäten är ett led i ett treårigt projekt, berättar Elin Jägervall.

– Projektet syftar till att vi ska öka stödet för brottsutsatta ungdomar och även peppa dem i att gå vidare med en polisanmälan, vilket de inte gör idag. Det gäller att Brottsofferjourerna arbetar mer med barn och ungdomar, men framförallt att kommunerna ska ta sitt ansvar när det gäller stöd till unga brottsoffer vilket är deras ansvar enligt socialtjänstlagen, säger Elin Jägervall på Brottsofferjourernas riksförbund. 

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se 

Lars-Peter Hielle, P3
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".