Nu ökar trycket på Merkel.

Tyska delstatsvalen framgång för Merkel

De tre delstatsvalen i Tyskland blev en framgång för den sittande koalitionsregeringen med Angela Merkel som förbundskansler. Både kristdemokrater och socialdemokrater behöll makten i sina delstater.

Oettinger, Böhmer och Beck heter vinnarna, två kristdemokrater och en socialdemokrat. Alla är män, 50 plus och delstatspresidenter som lyckades försvara sina maktpositioner i respektive delstat.

Att de lyckades ses som ett bekräftelse på att väljarna stödjer Angela Merkels storkoalition i Berlin mellan just kristdemokrater och socialdemokrater.

Sämre för vänstern
Sämre gick det för liberalerna och det nya vänsterpartiet med Oskar Lafontaine och Gregor Gysi som än en gång misslyckades med att förvandla vänsteralliansen till ett nationellt parti. De tre delstatsvalen visar tydligt att Tyskland fortfarande är delat i ett väst och ett öst.

Vänsterpartiet, som har sin bas i det gamla östtyska kommunistpartiet, blev näst största parti i Sachsen-Anhalt i öst men helt utan platser i parlamenten i Baden-Württemberg och i Rheinland-Pflatz i väst.

Trycket på Merkel ökar
Med söndagens val ökar nu trycket på förbundskansler Angela Merkel. Hennes långa smekmånad vid makten är över, hon måste inte längre ta hänsyn till delstatsvalet och hålla en låg profil i frågor där koalitionen är splittrad. Utrikespolitiskt har hon varit framgångsrik, men de framgångarna är mer symboliska än reella för de tyska väljarna.

Nu måste hon bevisa att hon även har kraft att driva igenom reformer på områden som skatter, hälsovård och arbetsmarknad – tunga områden där hennes partner, socialdemokraterna, förordar helt andra lösningar.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".