Generalstrejk utlyst i Spanien

Spanien väntas under torsdagen bli ett lamslaget land. Orsaken är en generalstrejk som de två stora fackförbunden utlyst.
Konflikten är svaret på regeringens beslut att försämra stödet till arbetslösa. Den som säger nej till arbetsförmedlingens erbjudanden om jobb får sänkta bidrag. Tre nej betyder inga pengar alls. Facket irriterat Också andra åtgärder på arbetsmarknaden har retat facket. De tycker att det här klarar arbetsmarknadens parter själva utan inblandning av regeringen. Men det finns också, från vänsterhåll, ett allmänt missnöje med hur Spaniens ekonomi sköts. Bland annat är inflationen betydligt högre här än i de flesta övriga EU-länder, nästan fyra procent, och arbetslösheten sjunker inte längre. Sevilla i fokus Tidpunkten för den stora sammandrabbningen på arbetsmarknaden är självklart vald med omsorg. Det stora EU-toppmötet ställer Spanien, och den vackra staden Sevilla i europeisk fokus. Socialistmiddag ställs in Nu kommer det grus i förberedelsemaskineriet. Bland annat ställs den planerade middagen på torsdag kväll in, med statsminister Göran Persson, Tony Blair, Gerhard Schröder och andra socialistledare. Säkerheten fungerar ändå Säkerhetspådraget runt toppmötet är enormt. Men det fungerar även under en storkonflikt. I förberedelserna ingår att personal fått öva på att skjuta ned civila plan. I fall de skulle kapas för att flygas in i strategiska mål, enligt känt mönster från den 11 september.
Willy Silberstein, Sevilla
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".