Mutaffär skakar Japan

En ny stor korruptionsskandal inom det styrande liberaldemokratiska partiet skapar svårigheter för den japanske premiärministern Junichiro Koizumi. Och motståndet mot Koizumis utlovade reformer får nu ökad styrka.
Tokyotidningarna visade på torsdagen bilder på den 54-årige politikern Muneo Suzuki på väg till åklagarna, där han greps av polis misstänkt för att ha tagit emot 400 000 kronor i mutor från en virkesfirma. Suzuki är fortfarande medlem av parlamentet och det var först sedan underhuset i en omröstning dragit tillbaka hans parlamentariska immunitet som polis och åklagare kunde ingripa mot honom. Skandalomsusad politiker Korruptionsskandaler inom det maktägande liberaldemokratiska partiet LDP är vardagsmat. Men just Suzuki är speciell. Han tillhör den krets av politiker som kunna skapa sig allt större inflytande inom partiet och regeringen genom uppgörelser med mäktiga särintressen bakom scenen och han har haft en rad höga poster. Det skandalomsusade utrikesdepartementet har varit en av Suzukis domäner, där han försökt påverka fördelningen av kontrakt till stora biståndsprojekt. I våras utlöste hans agerande ett praktgräl med den dåvarande utrikesministern Makiko Tanaka. Rent hus Den populära Tanaka - dotter till en tidigare japansk premiärminister - hade lovat göra rent hus med vänskapskorruption och gentjänster inom utrikesförvaltningen. Men premiärminister Koizumi valde att hellre avskeda den frispråkiga Tanaka än att stöta sig med Suzuki när konflikten blev akut. Därför skadas nu premiärminister Koizumi själv av Suzukiskandalen, som nu utreds av 50 åklagare. Reformmotståndare gynnas Junichiro Koizumi tillträdde som regeringschef med skyhöga opinionssiffror för ett drygt år sedan. Han lovade både att genomföra radikala reformer som kunde gjuta nytt liv i ekonomi och städa bort korruptionen inom det skandaltyngda regeringspartiet. Men han har varken lyckats med det ena eller det andra. Och de kretsar inom LDP som motsätter sig reformer och förändringar av det rådande systemet får nu ökat spelrum.
Börje Remdahl, Tokyo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".