EU:s flyktingpolitik oroar FN

Idag, torsdag, är det FNs internationella flyktingdag – och samtidigt samlas snart EU-ländernas ledare till toppmöte i spanska Sevilla där hårdare tag mot illegala immigranter är en av huvudfrågorna.
Och det är något som bekymrar FN. Om budskapet från Sevilla blir strängt kan det leda till en mindre human behandling av asylsökande i gränskontroller, förläggningar och fängelser, varnar kommissarien för mänskliga rättigheter Mary Robinson. – I Europa bör alla mötas av respekt – också de som kommer långt bortifrån, inte kan språket och inte har några papper, säger Mary Robinson. Och det borde EU-ländernas ledare tänka på i Sevilla istället för att bara diskutera hur gränskontrollerna kan göras mer effektiva och hur flyktingpolitiken annars kan skärpas, anser hon. Som det nu är blir debattklimatet allt hårdare och rapporterna fler om kränkningar av de mänskliga rättigheterna. FN-kommissarien Mary Robinson vill att Europas politiska ledare ska visa bättre ledarskap. Betydligt färre asylsökande kommer nu än för tio år sedan och behovet av arbetskraft kommer att bli stort – men istället väljer populistiska politiker att utnyttja fruktan och sätter då press också på de andra partierna, säger hon i en soffa i Danmark där främlingsfientliga Dansk Folkeparti haft stora framgångar. För att färre ska söka sig till Europa vill FN också göra större insatser i flyktingarnas närområden. Flyktingkommissarien Ruud Lubbers har uppmanat EU att satsa motsvarande nära en miljard svenska kronor på repatriering i Afghanistan. Redan har en miljon afghaner återvänt hem från grannländerna, men minst lika många till vill tillbaka. Och faktiskt är det så att många fattiga länder har en mycket mänskligare inställning till flyktingproblemet och gör mer än de rika länderna i Fästning Europa, säger Mary Robinson.
Hans Zillén, Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".