Miljöförstörande utsläpp gav böter

En före detta anställd på Arla i Jönköping dömdes på torsdagen till villkorlig dom och böter för det omfattande lututsläppet i en bäck förra sommaren. Utsläppet fick stora konsekvenser för miljön och utgjorde enligt domen en allvarlig fara även för människor.
Det var i början av juli i fjol som den anställde på Arlas mejeri i Jönköping skulle fylla på en behållare med lut. Men eftersom han höll på med en brådskande reparation på annat håll kopplade han med hjälp av en bygelanordning förbi den knapp man annars måste hålla intryckt - och glömde sedan helt enkelt bort det giftiga lutet. 25.000 liter rann ut Först under natten upptäckte en väktare översvämningen och larmade räddningstjänsten, men då hade redan 25 000 liter lut runnit ut i en intilliggande bäck. Följden blev att allt liv i bäcken och en damm nerströms slogs ut, med omfattande fiskdöd som följd. Långvarig skadeverkan Området fick också spärras av och bevakades i flera dygn av militär på grund av risken för skador även på människor. Det krävdes omfattande saneringsåtgärder innan faran var över. De ekologiska skadorna väntas kvarstå under lång tid. ”Stress orsaken” Den anställde, som senare känt sig tvungen att byta jobb, hävdar att systemet med förbikoppling av säkerhetssytemet var väl känt på företaget och hade använts tdigare av andra. Han han sa också i rätten att orsaken till agerandet var underbemanning och en stressig arbetssituation. Det överfyllningsskydd som fanns fungerade inte heller. Fällande dom Jönköpings tingsrätt anser dock att mannen genom sitt agerande medvetet tagit en risk och därmed brutit mot säkerhetsbestämmelserna, vilket inneburit en allvarlig fara både för miljö och för människors hälsa. Mannen döms därför för vållande till miljöstörning till villkorlig dom och dagsböter.
Daniel Rundqvist, ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".