Dåligt skydd för utpekade av nazister

Polisen i Helsingborg får nu kritik för att man ger för dåligt skydd till en kvinna som kartlagts av nazister och som i ett pilotfall nu kommer att möta förövarna i domstol. Kvinnan har bland annat nekats att få ett larmpaket av polisen och hennes advokat Olle Karlsson är mycket kritisk till polisens agerande.
Som Ekot kunnat berätta tidigare kommer denna kvinnas situation bli ett pilotfall, nu när man för första gången ska pröva om personer som registrerats av nazister har rätt till ersättning. Många kräver ersättning Det är över 300 personer som begärt ersättning för kränkning, men av praktiska skäl har domstolen valt ut två personer som pilotfall. En av dessa personer är den hårt pressade ”Anna” som i verkligheten heter någonting annat. Bilen utsatt för sabotage Hon kommer att stå i fokus under rättegången eftersom de två unga män som kartlagt henne har kopplingar till den morddömde nazisten Hampus Hellekant. ”Anna” har den senaste tiden känt sig hotad och bland annat har hennes bil utsatts för sabotage. Nekades larmpaket Trots den utsatta situation anser hon inte att polisen gett tillräckligt stöd. När hon begärde att få ett larmpaket fick hon nej av polisen i Helsingborg. Göran Hassel är informatör på Helsingborgspolisen och han menar att bara för att man ska delta i en rättegång mot nazister så kan man inte räkna med att få ett larmpaket från polisen. Han säger sig dock förstå att kvinnan befinner sig i en pressad situation.
Jonas Alsgren och Jens Ericson, Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".