Svenska Spel satsar på ska vinna över pokerspelare

När Svenska Spel på torsdag öppnar sitt pokerspel på nätet så görs en mycket offensiv satsning för att locka över pokerspelare från de utländska bolagen. Bland annat kommer det statliga spelbolaget bara ta ut en hälften så stor spelaravgift - rake - som de andra bolagen.

Diskussionen om spelberoende och att ta spelansvar, är stark. Staten har kritiserats hårt för att vilja tjäna pengar på nätpoker. Därför är det inte ett mål för Jesper Kärrbrink vd på Svenska spel att locka nya spelare till pokern - i första hand gäller att få dom cirka 250 000 svenskar som regelbundet spelar hos de utländska bolagen att istället spela hos Svenska Spel.

De flesta nätbolag tar en avgift som är 10 procent av små potter och 5 procent av stora potter. Svenska Spel lägger sig på 2,5 procent av den så kallade raken. Svenska Spel blir här, såvitt känt, billigast i världen när det gäller avgifter på nätpokern.

Pokerspelen företaget börjar med blir det vanligaste nätpokerspelet Texas Holdém, Omaha och den klassiska så kallade mörkpokern.

Premiären av pokerspelet har fördröjts 4-5 månader för att bygga dataprogrammen som sköter spelansvaret ingen kan börja spela utan att fylla i åtta rutor om hur mycket pengar han eller hon får förlora per gång, dag, vecka och månad och samma gäller hur länge spelaren får hålla på i tid.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".