Tyskt åtal mot organisatörer av barnligor

I Tyskland väntar den första rättegången mot personer som tvingar barn att resa mellan länder i Europa för att stjäla och tigga. De som nu ställs inför rätta har också organiserat stöldturnéer i Sverige.

– De åtalade personerna fanns i Sverige under delar av förra sommaren. De har åkt runt i länderna tillsammans med barngrupper som då har fått begå mestadels fickstölder, säger kriminalkommissarie Anneli Boman-Berg som har kartlagt omfattningen av internationella barnligor i Sverige.

Under de senaste åren har fler och fler barn kommit till Sverige för att stjäla framför allt sommartid. Många har gripits och några få har dömts.

Köper småbarn
Men hittills har polisen inte lyckats komma åt ligorna bakom som i flera fall köper små barn och senare när de är i tonåren tvingar dem till stölder och tiggeri.

Men nu sitter tre personer från det forna Jugoslavien häktade i Darmstadt i Tyskland och ytterligare två är anhållna i sin frånvaro.

Enligt polisintendent Patrik Koch i Darmstadt är det här första gången som de som organiserar stölderna ställs inför rätta.

Utnyttjat egna barn
De som nu är anhållna har framför allt utnyttjat sina egna barn. Efter att barnen gripits har polisen avlyssnat deras mobiler och hört hur barnen sagt till exempel:

– Nu har jag stulit för 200 euro. Får jag komma hem nu?

– Nej, om du inte stjäl mer så får du stryk, blir svaret.

Svensk polis har på senare tid utvecklat sitt samarbete med bland annat Tyskland och andra europeiska länder för att lättare kunna spåra de kriminella nätverk som utnyttjar barn.

Byter identitet
Polisen vill också kartlägga hur de systematiskt byter identitet och namn på barnen och förser dem med papper så att de inte ska ha uppnått straffmyndighet trots att de i verkligheten är flera år äldre.

Polissamarbetet fungerar bra, säger Patrik Koch. Problemet är att den information man får ofta inte går att använda för att det tar så lång tid att få rättshjälp från andra länder.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".