Matti Vanhanen.

Finske statsministern ifrågasatt efter sms

Finlands statsminister Matti Vanhanen har hamnat i medierna för sina kärleksbekymmer och det har väckt spekulationer om hans avgång. Under veckoslutet publicerade en kvällstidning ett sms-meddelande från honom till en kvinna. Statsministern har funderat på att stämma tidningen.

– En kränkning av privatlivet är det, men jag avstår ifrån att driva det i rätten, sade statsminister Vanhanen i måndagskvällens nyhetssändningar som svar på att kvällstidningen Ilta-Sanomat i veckoslutet publicerat ett sms-meddelande från Vanhanen.

Statsministern hade skickat det till ”en 35-årig brunett och skönhet från Esbo i Helsingforsregionen”.

Bekräftade uppgifterna
”Vill du träffa mig? Är du intresserad av mig som person?”

Det var innebörden av meddelandet. Vanhanen bekräftade att tidningens uppgifter, men sa att han ville ha antingen en ursäkt från tidningen, vilket han inte får, eller så överväger han att göra rättssak.

Hur kan då en sådan här incident bli politiskt spekulationsbränsle? En förklaring är att i Finland får ledande politiker alltid sitt privatliv långt mer utbenat än vi är vana vid i svensk offentlighet.

I fallet med Finlands 50-årige statsminister snurrar rykteskarusellen bara fortare. Som tidigare gedigen familjefar skilde han sig förra året och skvallerpressen har tillskrivit honom alla möjliga och omöjliga kvinnohistorier.

Politiskt missnöje
Kanske kunde allt detta fått passera, om det inte samtidigt funnes ett växande politisk missnöje med Matti Vanhanen.

Påstått svaga insatser i den sittande koalitionsregeringen den här vintern har bland annat skapat missnöje bland landets lantbrukare och sms-publiciteten höjer inte hans aktier som statsminister. Allt fler centerpartister kan tänka sig en ny partiledare redan till sommaren.

Mindre lyckat vore däremot att byta statsminister med tanke på att Finland efter halvårsskiftet blir ordförandeland i EU.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".