Rättegången 1963.

Storspionen Stig Wennerström har avlidit

Den spiondömde flygöversten Stig Wennerström är död. Han avled i förra veckan på ett äldreboende norr om Stockholm, 99 år gammal. Stig Wennerström greps 1963 och dömdes året därefter till livstids straffarbete för grovt spioneri för Sovjetunionens räkning.

Domen omvandlades senare till 20 års straffarbete, och han benådades 1974.

Wennerströmaffären är ett av de allvarligaste fallen av spioneri i Sverige. Stig Wennerström var överste i flygvapnet. Han studerade ryska och tjänstgjorde 1948 till 1952 som flygattaché vid den svenska ambassaden i Moskva. Hans spioneri inleddes vid den tidpunkten. 

Krigsplaneringen
Wennerström lämnade ut viktiga delar av den svenska krigsplaneringen, uppgifter om utveckling av försvarsmateriel, robot och stridsledningssystem och signalspaning. Bara under de sista åren överlämnade han 20 000 sidor hemliga dokument. Detta skedde mot betalning från den militära sovjetiska underrättelsetjänsten.

Wennerström arbetade även som militärattaché i Washington ochavslöjade också för ryssarna att Sverige hade ett omfattande signalspaningsutbyte med USA, ett samarbete som knappast var förenligt med den neutralitetspolitik Sverige officiellt bekände sig till.

Stig Wennerström tros också ha avslöjat för de sovjetiska myndigheterna vilka uppgifter det svenska DC 3-planet hade. En uppgift var att lokalisera var Sovjetunionen hade placerat sina radarstationer. DC 3an med åtta mans besättning sköts ner över Östersjön 1952.

Hemhjälpen värvades
Redan 1943 misstänkte den svenska säkerhetstjänsten att Wennerström arbetade för Tysklands räkning och 1947 fanns det indikationer på att han hade ingående kontakter med Sovjetunionen men några påtagliga bevis saknades.

I slutet av 1950-talet intensifierades spaningarna mot Wennerström. 1961 var misstankarna mot Wennerström så starka att han omplacerades till utrikesdepartementet.

I juni 1963 meddelade Wennerströms hemhjälp, som värvats som agent för Säpo, att hon hittat några filmrullar gömda på vinden. Filmerna visade sig förställa hemliga handlingar och Wennerström greps några veckor senare.

På sommaren 1963 greps Wennerström på Riksbron mitt i Stockholm. Året efter dömdes han till livstids straffarbete för spioneri.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".