Myndighet vill ha regler för eurobetalning

Allt fler butiker tar emot euron som betalningsmedel och det vållar vissa problem för handlare och konsumenter. Nu vill konsumentverket att butikerna informerar tydligare om vilken valutakurs som gäller i butiker som även tar emot euro.
Peter Knutsson är chef för avdelningen för finansiella tjänster på konsumentverket och han anser att butikerna nu måste bli bättre på att informera sina eurokunder om vilken kurs de handlar till, till exempel genom att skylta om vilken eurokurs de tar betalt i. För utländska kunder som inte är vana vid kronor kan det vara svårt att se om en butik räknar om en euro till tio kronor, nio kronor eller mindre. Kursen varierar från dag till dag och för att inte förlora på affären kan man som kund i normala fall utgå från att affären har ett visst påslag. Svenska butiker behöver inte ta emot euro, men de som väljer att göra det kan sätta kursen i förhållande till kronan i princip hur som helst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".