Domar i Frölundas skattehärva står fast

Hovrätten fastställde idag domarna i skattehärvan kring Frölunda Hockey. Det innebär att fängelsedomen på ett och ett halvt år mot klubbens tidigare klubbdirektör står fast. Även domen mot en spelaragent på två års fängelse för medhjälp kvarstår.
Hela affären handlar om dagens alltmer kommersialiserade elitidrott där klubbar frestas att bryta mot lagen för att kunna värva elitspelare. Bakgrund Frölunda Hockey hade under åren 1996 och 1997 ett upplägg där klubben på ett olagligt sätt ska ha hyrt flera spelare från ett västindienregistrerat bolag, och på så sätt sluppit undan skatt och sociala avgifter mot att bolaget fått provision på spelarlönerna. Spelarna i sin tur har kunnat kvittera ut oskattade pengar från bolaget och uppgett felaktiga inkomstuppgifter i sina deklarationer. Domen fastställd Hovrätten går precis som tidigare tingsrätten - på åklagarens linje. Det vill säga att den före detta klubbdirektören känt till upplägget, och fastställer fängelsestraffet på ett och ett halvt år för medhjälp till grovt skattebedrägeri. Fyra dömda Både den förre klubbdirektören, och två spelaragenter, överklagade tingsrättens fällande domar men Hovrätten fastställer domarna även mot spelaragenterna. Två års fängelse för den ene och villkorlig dom och böter mot den andre. I tingsrätten dömdes också förre klubbkassören till tre månaders fängelse för inblandning i skattehärvan men han överklagade aldrig sin dom. Första fällandet Enligt åklagaren Gunnar Andersson är det första gången som ledningen för en elitklubb döms till så kännbara straff för skattebrott. Tidigare utredningar som gällt Västerås och Malmös Hockeyklubbar har lagts ner.
Thomas Reckmann, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".