Kriminalpolis dömd för vapenbrott

Högsta domstolen har meddelat sin dom i det omtalade målet mot en kriminalkommissarie inom länskriminalpolisen i Stockholm. Polismannen döms för vapenbrott och tjänstefel.

Kriminalkommissarien är omtalad för att ha ägnat sig åt omfattande informatörs- och agentverksamhet i polisens arbete mot grov brottslighet.

Domen kommer att få konsekvenser för polisens arbete, tror överåklagare Nils Rekke hos riksåklagaren.

– Jag tror att det över huvud taget är ett incitament eller en signal om att man försöker skapa ett klarare regelverk om vad som ska gälla i fråga om den här verksamheten. Det har hittills varit någon form av gråzon. Det är samtidigt också en signal om att här gäller vanliga regler, säger Nils Rekke.

Fälldes i tingsrätten
Dagens dom i Högsta domstolen har sin grund i en dom i tingsrätten 2004. Då fälldes den nu 36-årige kriminalkommissarien för bland annat otillåten brottsprovokation i samband med ett avslöjande om vapen- och narkotikabrott.

Men hovrätten friade senare kommissarien. I vapendelen ansåg hovrätten att han följt de regler som gäller inom polisen.

Men Riksåklagaren, RÅ, överklagade domen för att få prövat om polisen verkligen får hantera vapen vid sidan av gällande lagstiftning.

Hade inte vapentillstånd
RÅ ansåg att kommissarien skulle dömas på fem punkter för grovt vapenbrott och grovt tjänstefel, bland annat för att ha innehaft en mängd vapen utan formellt tillstånd och för att ha lämnat vidare ett automatvapen till någon som inte hade tillstånd att ha det.

HD fäller kommissarien på två av de fem åtalspunkterna för vapenbrott och tjänstefel men ansåg inte att brotten var grova.

Däremot gör de tydligt att kommissarien är personligt ansvarig för sina handlingar och inte kan skylla på chefer eller vedertagna arbetsmetoder. Det kan få betydelse för utredningar i framtiden om polisens arbetsmetoder, säger åklagare som Ekot har talat med.

Villkorlig dom
Kommissarien döms till villkorlig dom och frågan om han får behålla jobbet avgör Polisen om en månad.

Hos Stockholmspolisen ska man se om man behöver se över sina arbetsmetoder ytterligare, säger presstalesman Ulf Göranzon.

– Vi har ju vidtagit ett antal åtgärder sedan det här ärendet uppdagades. När vi nu tittar tillbaka på det och ser utslaget ska vi naturligtvis se om det finns något annat att göra.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".