Äldre - ny och växande marknad

De äldre utgör en växande del av den svenska befolkningen och nu har även företagarna upptäckt vilken potentiell marknad de över 65 utgör.

Men för att marknaden ska blomstra måste den privata och offentliga sektorn samarbeta. Det var budskapet på en konferens som anordnades i ämnet i Stockholm idag.

Textilformgivaren Josephine Drakenberg är nyutexaminerad textilformgivare från Konstfack, och nu håller hon på att starta ett eget företag inom en särskild nisch som hon sett behov av.

Och hon var inte den enda företagsrepresentanten på plats, där fanns flera, och bland dem Björn Rosengren, tidigare socialdemokratisk minister. Han var där för att marknadsföra några av de företag som han numera företräder - ett som jobbar med tolktjänster och ett som jobbar med rehabilitering.

- Vinst i vården är okej, sa han, men tyckte inte att man fördenskull kan kalla honom omvänd.

Peter Larsson var en av arrangörerna. Han är förbundsdirektör på Sjukgymanstförbundet och han uppskattar att marknaden för tjänster och produkter inom äldreomsorgen kan räknas i miljarder. Då ser han både en privat och en offentlig sektor som köpare, men också privatpersoner.

Men kanske har både han och andra överskattat i alla fall privatkundernas vilja att betala för praktiska hjälpmedel.

Jag tog med mig den halksocka som Josephine Drakenberg tagit fram och visade för en handfull äldre herrar i köpcentrumet Ringen på Södermalm.

- Jag tycker att sockan ser praktisk ut, och skulle kunna tänka sig att köpa den om den var lite kortare, säger Åke Lindqvist, 66 år men ryggar tillbaka när han får höra att den kostar 125 kronor.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".