Rekordvinst väntas i dansk storkoncern

På onsdagen presenterar den danska skeppsfart- och industrigruppen AP Möller-Maersk sitt bokslut för 2005. Då väntas en rekordartad nettovinst på väldiga 30 miljarder svenska kronor. Koncernens betydelse för Danmark är enorm.

Vad Volvo är för Sverige, Statoil för Norge och Nokia för Finland är AP Möller-Maersk för Danmark. Och mer än så.

Koncernen är störst i landet. Sen kommer ingenting och sen ingenting och sen resten.

AP Möller-Maersk bekostade till exempel helt det omdiskuterade och av de flesta beundrade nya operahuset i Köpenhamn mitt emot drottningens Amalienborg.

Så fursteaktigt uppträder i regel bara ett gammaldags familjeföretag. Det är precis vad AP Möller-Maersk är och varit under sina dryga hundra år.

Ännu sitter den över 90-årige Maersk McKinney-Möller ordförande i den fond som är största enskilda ägare. Tre fjärdedelar av rösterna på bolagsstämman kontrollerar familjen.

Koncernen är god för uppåt 250 miljarder SEK, mer än Ericsson. Skeppsfart, off shore-industri, framsynta satsningar på ny teknologi och oljeutvinning är stommen.

Uppåt 100 000 anställda finns världen över. Förra årets höjda oljepriser bidrog stort till det rekordresultat Möller-Maersk väntas redovisa på onsdagen.

Också inom detaljhandeln har man intressen. Flygbolaget är däremot sålt.

Koncernen är verksam i flera muslimska länder. Visserligen sade man under den akuta krisen kring Muhammedteckningarna att man drev egen diplomati på det här området, oberoende av staten Danmark.

Helt lär nu inte det hjälpa. Muhammedbojkotterna kan dra ner resultatet för år 2006. Liksom viss osäkerhet kring sjöfarten.

Till bilden av den slutna familjekoncernen hör också prognospolitiken, gärna försiktig i underkant. Det uppmuntrar inte minst i dessa dagar, till skilda och vilda gissningar om Möller-Maersk-aktiens utveckling.

Bengt Lindroth, SR:s Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".