Miljödomstolen kräver högre säkerhet vid kärnkraftsverket.

Krav på beväpnad vakt vid kärnkraftverk

Oskarshamns kärnkraftverk bör inrätta en beväpnad vaktstyrka vid anläggningen som ett skydd mot attacker utifrån. Det anser Miljödomstolen i Växjö.

Det är i ett yttrande till regeringen som Miljödomstolen ställer kravet på en beväpnad vaktstyrka. Yttrandet handlar om den fortsatta driften vid kärnkraftverket och den uppgradering som planeras där.

Den första miljöprövningen av ett kärnkraftverk gjordes vid Ringhals förra året. Miljödomstolen i Vänersborg ansåg då att driften vid Ringhals inte var tillåtlig i och med att avfallsfrågan inte är löst och med tanke på energihushållning och säkerhet.

Regeringen sa ja ändå
Men regeringen ansåg att elproduktionen är så viktig för landets försörjning att man ändå sa ja till fortsatt drift. Det beslutet anser nu Miljödomstolen är vägledande även för Oskarshamn. Så beslutet handlar inte om huruvida man ska tillåta fortsatt drift eller ej.

Men Miljödomstolen kommer nu med ett helt nytt krav i den svenska kärnkraftens historia. Oskarshamns kärnkraftverk bör inrätta en beväpnad insatsstyrka som skydd mot eventuella yttre angrepp från land eller från havet, anser Miljödomstolen.

En kärnkraftolycka med radioaktiva utsläpp är så allvarlig att beväpnade vakter måste kunna förhindra eller försena angrepp eller sabotage som kan äventyra reaktorsäkerheten.

För långt till polisen
Miljödomstolen konstaterar att polis finns tre mil bort och anser att den obeväpnade vaktstyrka som finns idag inte är tillräcklig. Den beväpnade styrkan måste finnas på plats vid kärnkraftverket, anser domstolen.

Domstolen har låtit Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, utreda frågan. Uppgifter om hur stor styrkan skulle vara är sekretessbelagda, men Miljödomstolen ser det nu som ett villkor för att tillåta fortsatt verksamhet vid Oskarshamns kärnkraftverk att en sådan styrka inrättas.

Att inrätta en beväpnad vaktstyrka kan ses som ett kontroversiellt förslag. Om regeringen går på den linjen skulle det sannolikt innebära att även de övriga kärnkraftverken måste förses med en sådan styrka.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".