Charles Taylor.

Krigsförbrytaren Charles Taylor gripen

Uppdaterad 21:40
Den efterlyste krigsförbrytaren och Liberias förre president Charles Taylor har gripits i Nigeria. Under onsdagskvällen fördes han via Liberia till Sierra Leone där han ska ställas inför krigsförbrytartribunalen.

Charles Taylor greps av polisen i delstaten Borno i norra Nigeria på gränsen till grannlandet Kamerun, två dagar efter att han försvann från huset där han de senaste åren har befunnit sig i landsflykt.

Enligt polisen var han i färd med att försöka lämna landet när han greps.

Han flögs till Liberia där han direkt efter ankomsten till flygplatsen i Monrovia togs omhand av FN-personal för att föras med helikopter till grannlandet Sierra Leone och den FN-stödda krigsförbrytartribunalen där.

Beredd på utlämning
Det var i måndags som den ökände krigsherren Charles Taylor försvann från lyxvillan i Calabar där han de senaste åren har bott i landsflykt.

Bara någon dag innan dess hade Nigerias president Olesegun Obasanjo tillkännagett att han nu var beredd att lämna ut Charles Taylor till sitt gamla hemland Liberia, där han misstänks för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Efterlyst för krigsförbrytelser
Chefsåklagaren för krigsförbrytartribunalen i näraliggande Sierra Leone, Desmond de Silva, har beskrivit Charles Taylor som en av världens tre värsta efterlysta krigsförbrytare. Han är åtalad på 17 punkter för att ha underblåst det blodiga kriget i Sierra Leone.

I Liberia var han drivande i de olika inbördeskrigen som pågick nästan oavbrutet i 14 år. Han misstänks ha haft ett finger med i spelet i nästan varje krig som har härjat i Västafrika de senaste årtiondena.

Fördömanden
När Taylor försvann kom starka reaktioner från omvärlden. Särskilt USA fördömde att Nigeria inte tillräckligt noga hade övervakat den ökände Charles Taylor låtits gå under jorden.

Just nu befinner sig Nigerias president på statsbesök i USA och mötet mellan Obasanjo och USA:s president George Bush såg ut att kanske ställas in på grund av Taylors försvinnande.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".