Oklart kring SIDA-bistånd till Afrika

En afrikansk biståndsorganisation har fått drygt 31 miljoner kronor i understöd från Sverige. Två och en halv miljoner kronor av biståndet är oredovisade. Statens biståndsorgan (SIDA) har beslutat att göra en grundlig undersökning.
Redovisningen av pengarna slutade komma 1999. De var dessutom oklara, och SIDA stoppade då utbetalningarna till organisationen. Två och en halv miljoner kronor av det svenska biståndet har aldrig redovisats. Flyktingbostäder Den afrikanska biståndsorganisationen heter Africa Housing Fund. Den grundades på 80-talet, och har haft 40 afrikanska stater som medlemmar. Högkvarteret har legat i Nairobi i Kenya. Organisationen har arbetat med att skaffa bostäder till återvändande flyktingar i Rwanda, Burundi och Västafrika. Tappad kontroll 1999 tappade biståndsorganet SIDA helt kontrollen över dom svenska pengar som gått till Africa Housing Fund, men redovisningarna hade varit bristfälliga redan tidigare, påstötningar hjälpte inte och nu ska allt undersökas, Eva Asplund är avdelningschef på SIDA 3 Oklarheter Två och en halv miljoner kronor av de svenska bidragen till African Housing Fund har aldrig redovisats, men det kan också finnas oklarheter kring andra delar av biståndet.
Jan Mosander, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".