Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samhället sviker invandrarflickor stort

Hundratals invandrarflickor lever under någon form av hot eller tvång och samhället ger inte dessa flickor samma rättigheter som man skulle ge svenska flickor i liknande situationer. Det visar en kartläggning som länsstyrelserna i Stockholm, Göteborg och Malmö gjort på regeringens uppdrag.
Kartläggningen visar att minst 500 hotade invandrarflickor i Stockholm, Göteborg och Malmö vänt sig till myndigheterna för att få hjälp. Siffrorna bygger på information från bland annat socialtjänst, skolor, sjukvård och frivilligorganisationer. I samtliga tre storstadslän konstaterar man samtidigt att precis som med statistiken för kvinnomisshandel så är mörkertalet stort. Socialtjänsten alltför ”kulturtolerant” Socialchefen i Landskrona, Gunlög Stenfelt, som har lett kartläggningen menar att samhället sviker de invandrarflickor som hotas, utsätts för tvång eller är förbjudna delta i olika skolaktiviteter. Socialtjänsten är, som hon kallar det, allt för kulturtolerant. Storstadsregionerna kräver åtgärder Länsstyrelsen i Stockholms län begär 8 miljoner kronor av regeringen för att snabbt kunna bygga ut skyddat boende för hotade flickor. Länsstyrelsen i Göteborg föreslår att det inrättas en så kallad lägenhetsbank med tomma lägenheter för akuta skyddsbehov. Länsstyrelsen i Skåne vädjar speciellt till regeringen att se över de delar som reglerar anhöriginvandringen och som ger möjlighet till arrrangerade äktenskap. Enligt socialchefen kan socialtjänst, skola och polis agera omedelbart.
Reporter Jens Ericson Ekot i Malmö.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".