Mahmud Abbas.

Hamas låter Abbas förhandla med Israel

Den nya palestinska Hamasregeringen som vägrar godkänna Israels rätt att existera accepterar ändå förhandlingar med Israel. Men det är president Mahmud Abbas som får sköta samtalen med israelerna.

När den islamistiska militanta Hamasregeringen tillträdde på onsdagskvällen tog premiärminister Ismail Haniya ett steg i riktning mot en något mjukare framtoning än den oförsonlighet som Hamas älskar att visa upp.

Om president Abbas vill förhandla med israelerna så har vi inget emot det, var Haniyas budskap. Om resultatet av förhandlingarna är i det palestinska folkets intresse så är det också bra.

Bad om förhandlingar
Så fort det stod klart efter det israeliska parlamentsvalet i tisdags att det nya mittenpartiet Kadima och dess ledare Ehud Olmert kommer att bilda ny regering bad Mahmud Abbas om förhandlingar.

Kadima och Olmert har ju en plan att överge avlägset belägna judiska bosättningar på Västbanken och koncentrera bosättarna till några stora områden på ockuperad mark som sedan inkorporeras med Israel. Planen ska enligt Olmert genomföras före år 2010 vare sig palestinierna är med på det eller ej.

Abbas blir ”medlare”
Men hans besked på valnatten var också att han hoppas att det första året nu kan ägnas åt förhandlingar med palestinierna. Den terroriststämplade Hamasregeringen är ingen tänkbar partner vid ett förhandlingsbord där israeler sitter, så president Mahmud Abbas får bli någon slags medlare mellan Hamas och Israel.

Ett än mer akut problem för den nya Hamasregeringen är penningfrågan. De palestinska områdena står inför en fullkomlig ekonomisk kollaps om bidragsgivare i väst stoppar hjälpen till de palestinska områdena. Den nye finansministern Omar Abdel Razeq har fått krypa till korset och be israelerna om hjälp.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".