Kritik mot politiker i Rimbo efter gruppvåldtäkt

Sex personer sitter häktade misstänkta för flera grova våldtäkter i Rimbo i Norrtälje. Där försöker nu främlingsfientliga partier utnyttja situationen. Nu växer kritiken mot kommunens politiker.
Flygblad med främlingsfientlig propaganda har den senaste tiden spridits i Rimbo, och kritiken mot politikerna växer nu både inom förvaltningen och ute i samhället. Skyller på invandringen Bland politikerna så fördömer både den sittande majoriteten och oppositionen det sätt som de främlingsfientliga partierna Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna har försökt utnyttja situationen i Rimbo. De har delat ut flygblad där de misstänka pekas ut med namn och nationalitet. Budskapet är att det är invandringen till Sverige som är problemet. Stängd polisstation Kommunen har uppmanat polisen att öppna den sommarstängda polisstationen i Rimbo efter det som hänt, men ännu meddelar telefonsvararen där att polisen kommer åter i augusti. Det är inte heller någon som svarar på den särskilda jourlinje som kommunen har öppnat för oroliga. Inget förebyggande arbete Ekot har talat med flera tjänstemän inom kommunen, som vill vara anonyma. De säger att det i praktiken inte finns något förebyggande arbete mot rasism och för integration i kommunen, och att politikerna är tagna på sängen av det som händer i Rimbo.
Jenny Nordberg och Maria Blomquist, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".